Tuesday, February 23, 2016

Czym się różnią Włochy północne od południowych


Chociaż współczesne Włochy są członkiem Unii Europejskiej, gdzie przeznacza się znaczne sumy na wyrównanie różnic  pomiędzy bogatymi i biedniejszymi krajami, to nawet polityka spójności nie pomogła  zniwelować  dysproporcji, jakie od powstania  zjednoczonych Włoch, czyli od 1861r. istniały pomiędzy południem Włoch a regionami północnymi tego kraju.

Historycznie, nim Giusseppe Garibaldi rozpoczął batalię o zjednoczenie licznych państewek, w jeden kraj o nazwie Włochy, regiony południowe należały do Królestwa Obojga Sycylii, którym rządzili Burbonowie. Na obszarze tym leżały takie współczesne regiony jak Campania, Puglia,  Basilicata, Kalabria,  Sycylia i Sardynia, Molise i Abruzzo. Mieszkańcy tych terenów do dziś uważają, że „dusza Włoch” znajduje się na południu a nie na północy kraju.  Nie przepadają ani za członkostwem w Unii, ani za mieszkańcami Włoch północnych. Być może zazdroszczą im rozwiniętego przemysłu, większych możliwości znalezienia pracy, wyższego rozwoju cywilizacyjnego.


Południe dla północnych regionów jest źródłem taniej siły roboczej, a jednak pracownicy z południa nie mają najlepszej opinii. Generalnie południe Włoch stereotypowo postrzegane jest jako biedny, rolniczy rejon, gdzie ludzie przedkładają rozrywkę nad pracę, i lubią „robić ciemne interesy”  (słynna mafia sycylijska). Zresztą kiedy się widzi zaniedbane  i brudne miasteczka na południu, to może jest trochę racji w opinii, że południowcy nie są zbyt pracowici. Ale z drugiej strony, komu chciałoby się pracować w taki upał!

Również temperament i stosunek do kobiet jest inny na południu i północy. Południowcy są bardziej od swych północnych oponentów żywiołowi, zapalczywi, zazdrośni o kobiety, które traktują jak swoją własność.

Kuchnia na południu jest lżejsza i zdrowsza niż na północy. Bazuje na  rybach, oliwie, warzywach i winie. Na północy je się więcej mięsa, ryżu, tłuszczów zwierzęcych.

No comments:

Post a Comment